"Vi skal etterlate oss et fotavtrykk som vi kan være stolt av"

- I min tid har jeg opplevd at temperaturen har gått opp èn grad i Vesterålen, forteller Roy Bernt Pettersen. Det ga ham en idè.

"Vi skal etterlate oss et fotavtrykk som vi kan være stolt av"

- I min tid har jeg opplevd at temperaturen har gått opp èn grad i Vesterålen, forteller Roy Bernt Pettersen. Det ga ham en idè.

No items found.

Maverix har levert kommunikasjonsplattform, strategi og profilfilm for det innovative selskapet Andfjord Salmon. I filmen forteller grunderen hvordan ideen til den helt nye teknlogien kom:

Den lidenskapelige andøyværingen og grunderen har med seg bonus-barnebarnet Leona (10) på jakt etter storkveita utenfor Bleiksøya. Linene ble satt fra veteranskøyta Havblikk kvelden før, på et sted som er kjent for sine store kveiter.

De nevnte klimaendringane i hjembygda, satte Roy Bernt Pettersen på tanken. Kan man bygge et miljøvennlig oppdrettsanlegg for laks?

Se den nye filmen om Andfjord Salmon her:

- Min drivkraft er skapertrangen. Så har man kommet på en smart ide, som man skal bevise for verden, sier Roy.

Og ideen som han skal bevise for verden, er under bygging. På Kvalnes i Vesterålen er et helt nytt konsept for havbruk i ferd med å ta form.

- Jeg brenner for å skape løsninger. Der du finner de gode svarene, heter det fra grunderen.

Roy mener å ha nettopp de gode svarene på utfordringene som en samlet havbruksbransje har. Andfjord Salmon er et landbasert anlegg, med en egenutviklet patentert teknologi. Laksen kan ikke rømme, utsettes for lakselus eller farlige alger. I bassengene på land, skal de naturlige forholdene i havet gjenskapes.

Roy forklarer til Leona:

- Ned fra flere tusen meter så strømmer det veldig næringsrikt vann opp fra golfstrømmen og det gjør at det er en vanvittig rikdom av fisk og sjømat her i Vesterålen. Og det er akkurat fordi vi har slike fantastiske forhold her, at vi kan produsere vår laks så flott i Andfjorden.

Roy tegner i sanden på den fantastiske stranden på Bleik.

- Ser du den firkanten der?

- Hvorfor firkantet? Undrer Leona.

- Det var et veldig godt spørsmål, sier Roy og ler.

Rektangulære bassenger gjenskaper en naturlig havstrøm på land, der laksen får krystallklart vann og svært god plass.


De firkantede bassengene er selve hjertet i Andfjords teknologi. De skaper en helt naturlig havstrøm. Der får laksen krystallklart vann og svært god plass. Alle biorester blir fjernet og resirkulert til matjord.

- Det er barnebarna som skal ta over kloden. Vi skal etterlate oss et fotavtrykk som vi kan være stolt av. Drømmen er å overlate et anlegg med positivt klimaavtrykk til neste generasjon, insisterer Roy.

- Tror du det, Leona?

- Ja.

- Ja, det tror jeg og.

Leona og Roy ser mot Bleiksøya

Den visjonære planen er å bygge verdens største og mest bærekraftige gjennom-strømmings-anlegg på land. Selskapet har sikret tre store lokasjoner langs Andfjorden. Totalt skal det produseres 70.000 tonn laks og Andfjord vil da bli et av landets største selskap innan havbruk.

- Dette har jeg drømt om veldig, veldig lenge. Et halvt liv har jeg hatt denne drømmen, avslører Roy.

Roy på Andøya

Flere prosjekter